Gezellig druk! Cuba 2015

Deze vertrek ruim een half uur later dan gepland. Na een goede maar warme vlucht landen we tien uur later op Cuba. Door de visa controle zijn we zo, maar we moeten een eeuwigheid wachten op onze koffers. Als we die eenmaal hebben zitten we zo in onze taxi. Dit is zo’n oude Amerikaanse slee, en die brengt ons naar ons hotel. Hotel Sevilla is een oud hotel, maar wel met ouderwetse grandeur. Alles is wel goed verzorgd. We wisselen gelijk geld en drinken dan nog iets en gaan dan slapen want het was een lange dag.

Dag 2 zondag 20 september.

Na een redelijke nacht staan we om 8 uur op douchen en gaan naar een prima verzorgd ontbijt. Om 9 uur krijgen we in de lobby informatie over wat wel en niet te doen in Cuba. We krijgen ook allerlei tips en adviezen wat we kunnen bekijken.

We gaan Oud Havana eerst bekijken. We hebben zelf de National Geographicgids van Cuba meegenomen, hierin staan onder andere een aantal stadswandelingen met beschrijvingen van allerlei dingen die je onderweg tegenkomt. We zien veel oude koloniale gebouwen, onder andere waar Hemingway verbleef. Jammer alleen dat er vrij veel gesloten is, zou het komen omdat het zondag is of omdat de paus er vandaag ook is? Na de tour uit de gids lopen we nog even rond en gaan dan terug naar ons hotel en eten we wat, en luisteren naar de Cubaanse muziek.

Om 16.00 uur moeten we de auto ophalen, een Suzuki Jimmy, helaas bleek er veel mis te gaan en hopen we dat we hem morgen krijgen. Jammer dat we door het zoeken net de paus gemist hebben.

We eten in de stad en zijn genoeg restaurantjes en overal is er live muziek. Verder is het gezellig druk maar niet zo hectisch als in Azië.

Dag 3 maandag 21 september.

Na het ontbijt gaan we op zoek naar de auto. Na een flinke poos wachten zoeken en praten waren ze eruit, er werd een auto geregeld voor ons maar dat zou wel een uur duren. Goed dan konden wij nog even wat Cubaans geld wisselen. En na een uur werden we meegenomen  en ja hoor daar was onze auto. Eerst alle papieren invullen en zeer zorgvuldig alle mankementen aan de auto vastleggen en dan gaan we op pad.

We gaan naar Finales. De rit begint op de Malecon langs de zee. We doen onderweg nog de jachthaven van Hemingway aan. Al we weer verder rijden gaan we bij Mariel toch verkeerd en schieten de rijksweg op. Aangezien het niet meer zo heel vroeg ( door de auto perikelen)is besluiten we deze toch maar te volgen. De wegen zijn slecht maar niet zo slaecht als we verwachten. Voor de mensen die je op de rijksweg aan willen houden zijn we gewaarschuwd dus dat is geen probleem. Om 16.00 uur komen we bij Casa Tito. Alles ziet er prima uit. De eigenares gaat voor ons koken heerlijke langoustines. Moet nog even vermeld dat het hier echt veel rustiger is als in Azië, geen brommers en weinig auto’s, wel veel paard en wagens.

Dag 4 dinsdag 22 september.

Na het ontbijt en een kletspraatje gaan we op pad met Diosnel de zoon van Tito, hij is onze gids vandaag. We beginnen vlak aan de overkant bij een tabaksfabriekje. Hier komen de bladeren binnen worden ze gefermenteerd, gesorteerd en verpakt en verzonden naar de fabriek waar ze er sigaren van maken.Hier in Cuba is elke landeigenaar verplicht om 90% tabak te verbouwen voor de staat, de rest is voor hen zelf.

Dan gaan we verder naar een boeren bedrijfje. Eerst een klein stukje met de auto en dan op de kar met twee ossen ervoor tot we bij de boer zijn, superleuk. We krijgen een rondleiding en zo mogelijk tekst een uitleg. We maken een wandeling naar de top van de berg voor wat mooie vergezichten. Eenmaal terug drinken wat wat en kopen wat farmersigaren.

Dan gaan we weer naar de Casa en krijgen daar  weer eten, en we kletsen wat met de andere gasten.

Dag 5 woensdag 23 september.

Na het ontbijt nemen we afscheid en gaan op pad naar Pinar del Rio  opa zoek naar Robaina. Na een leuke rit door de Vinales vallei volgen we de borden en komen dan al snel bij Robaina uit. We mogen zonder probleem naar binnen en krijgen van een heel aardige meneer een rondleiding. We vertellen natuurlijk dat ik de sigaren verkoop in Nederland en dat vinden ze heel leuk. Dan rijden we weer terug naar Vinales om zo op de noordelijke kustweg te komen die we eerder gemist hadden, op weg naar Moka. Het eerste stuk verloopt vlekkeloos maar na La Palma wordt de weg echt

heel erg slecht. We missen ook ergens een bordje met een afslag, maar geen man overboord we hebben een goeie kaart dus komen we er vast. Inmiddels rijden we weer op de autopiste als het enorm gaat onweren en regenen. Maar na veel zoeken komen we uiteindelijk in hotel Moka aan. Een heel leuk Eco hotel.

Dag 6 donderdag 24 september.

Vandaag gaan we met een gids de natuur in. We wandelen met zijn vijven door een stuk woud. De gids hoort en ziet alles en laat ons allerlei vogels zien die wij nooit ontdekt zouden hebben. Hij vertelt veel over het bos, dat het vroeger een koffieplantage was en dat Fidel Castro dit Eco deel weer opnieuw heeft laten aanplanten en onderhouden. Aan het einde van de trip komen we bij een waterval waar de liefhebbers nog kunnen zwemmen en wandelen we later op eigen gelegenheid naar het hotel. De rest van de middag gaan we bij het zwembad zitten en lezen we wat.

Dag 7 vrijdag 25 september.

We gaan vandaag verder op pad met als eindbestemming Cienfuegos. De eerste helft van de route gaan we via de zuidelijke route over de kleine binnenwegen en door kleine dorpen en steden. Alles is hier dus heel anders dan wat we gewend zijn uit andere landen. Ook hier is veel armoede maar toch anders. Volgens ons wordt er ook weinig onderhoud aan iets gepleegd als iets eenmaal gemaakt is. Vandaag ook weer op een weg gereden die zo slecht was dat we twijfelden of het wel de juiste was, maar na navraag klopte het toch. Halverwege moesten we over naar de autopiste en daar begint het plots enorm te regenen niet erg maar helaas brak een van de ruitenwissers af. Even langs de kant en zelf de wisser maar beetje gerepareerd. De rest van de reis verloopt vlot en we zijn om 15.15 bij Casa Mery. Na kennis maken en een drankje ook hier de stadswandeling gelopen. Aardig wat mooie gebouwen gezien in deze stad met frans invloeden. Gezellig op een plein gezeten. Eten in de Casa en ,s avonds nog een wandeling in de buurt en op het solarium wat lezen.

Dag 8 zaterdag 26 september.

Vanochtend een super ontbijtje gehad van Mery, wat een gezellig mens is dat. We zijn eerst bij een Cadeca nog wat geld wezen wisselen en daarna op pad.

We wilden naar de Flamingo,s maar helaas was het water te hoog, hierdoor kwamen we wel uit op de kustweg richting Trinidad. Onderweg weer veel moois gezien en weer gestopt om wat kleding en dergelijke uit te delen, daar is men echt heel blij mee. We waren vrij vroeg in Trinidad dus zijn we eerst door gereden naar het vissersplaatsje `Boca. Daarna naar de Casa. Deze is van een Hollandse meneer. Buiten op straat denk je dat je in een cowboy film beland bent, binnen zie je daar weer niets van. We hebben een prima kamer. We gaan weer onze stadswandeling lopen, en eten gelijk nog iets in het oude centrum.

Dag 9 zondag 27 september.

Goed geslapen, we krijgen om 8.30 uit op ons privé balkon een heerlijk ontbijtje. Om 9.00uur is Yuder er met de paarden. We gaan de hele dag met hem op pad. Het

paardrijden gaat hier wel iets anders dan we gewend zijn, maar dat went snel. We gaan op pad en de rijden eerst Trinidad uit. Onderweg vertelt Yuder alles wat hij weet over de geschiedenis van deze omgeving. De zon schijnt niet maar het is toch 30 graden, met zon zou het wel erg warm zijn. We rijden tot we bij de boerderij zijn van Yuder. Hij heeft een flinke lap grond maar ook hier is alles voor de staat en een klein stukje voor hemzelf. Er kopen ook wat beesten rond en af en toe is er wat familie die meehelpt en dan gelijk weer een poosje onderdak heeft. We rijden verder een zien hoe een huis gebouwd wordt en hoe

ze suikerriet tot sap vermalen. We rijden verder tot in een natuurreservaat en eindigen bij een waterval waar we een poosje in zwemmen. Hierna gaan we weer naar huis. en zijn om 15.15 weer bij de Casa. We eten hier kreeft. De mensen hier zij heel vriendelijk en niets is teveel.

In de avond gaan we naar Casa de la musical. Het plein waar we al eens geweest zijn maar nu is het er druk en gezellig. De plaatselijke bevolking danst volop  Salsa en de toeristen doen mee. Af en toe pauze met een ander optreden van iets. Het is zo gezellig dat we pas om een uur in de nacht thuis zijn.

Dag 10 maandag 28 september.

We nemen een relaxdag en gaan naar het strand, we lezen een boek, wandelen en zwemmen, kletsen met andere toeristen. Terug in de Casa eten we daar kip. In de avond gaan we weer naar Casa de la Musica waar een andere band is maar waar het weer super gezellig is. Jammer dat we niet een dag extra hier hadden voor Salsa les. We hebben een supertijd gehad in Trinidad.

Dag 11 dinsdag 29 september.

Vandaag gaan we op pad naar Camaguey. Eerst heeft de dame van de Casa met het verwijderen van een soort teek op mijn huid. Hij was niet giftig volgens haar.

We gaan op weg en de eerste stop is bij de Valle de Iznagys Managa te bekijken. We beklimmen de toren en bewonderen de omgeving. Beneden staat lokale bevolking met kanten kleden.

We gaan verder via Spritus Sanctus waar we gigantisch verkeerd rijden, maar we komen er uit. Onderweg zijn we aangehouden door de politie omdat we een fout hadden gemaakt. Gelukkig mogen we zonder bekeuring doorrijden. We rijden door naar

Camaguey, daar latente ons voorfietsen naar het hotel. Het hotel wordt een ander want er was waterschade. We lopen snel de stad in want we moeten  naar de Cadeca en iets scoren voor een ontstoken teen (valt niet mee). Ergens pizza gegeten, wel goedkoop maar niet lekker.

Dag 12 woensdag 30 september.

Het ontbijt was in een ander gebouw, prima verzorgd wel op het pleintje waar de hotels zijn. Hierna hebben we een bycitaxi genomen. Dan rijden ze met speciale fietskarretjes door de stad en laten je alles zien wat de moeite waard is. We zien een kerk eem aantal pleinen, voor Hans zijn we naar het honkbalstadion geweest. We mochten er naar binnen en een stukje training meemaken. Ook een lokale markt hebben we bekeken wat er daar zoal verkocht wordt.

Dan een poosje terug naar het hotel want de pizza van gisteren is niet erg goed gevallen bij Hans. Later in de middag doen we toch nog de stadswandeling.  Op aangeven van de mevrouw van ons hotel ergens een restaurant opgezocht daarna weer terug naar het hotel.

Dag 13 donderdag 1 oktober. Ontbijt en daarna nog even een boodschap en dan gaan we op weg naar Marea del Portillo, een rit van bijna 300km. Het weer is goed en we zien weer van alles. Het landschap veranderd voortdurend, van tabak naar suikerriet, van plat naar bergen. We rijden weer een klein stukje verkeerd maar dat hoort er bijna bij, gelukkig hebben we dat altijd snel in de gaten. Als we in de buurt van Marea komen wordt het nat, en wel behoorlijk nat. Het blijft ook regenen de hele dag en nacht, erg jammer.

Dag 14 vrijdag 2 oktober.

De bedoeling is dat we de kustweg gaan rijden, een van de mooiste stukken van Cuba, maar helaas is het weer dusdanig slecht dat we toch maar terug rijden , een omweg van wel 125km. Eenmaal onderweg denken we de juiste keuze gemaakt te hebben daar er een aantal riviertjes buiten de over getreden zijn en het water over de weg spoelt, en in steden straten blank staan. Als we in Santiago de Cuba aankomen regent het nog steeds. We zoeken ons hotel op Casa Grande. We rusten even uit en gaan dan de stad in, we komen iemand tegen als we in het casa de la Trova zijn wiens zoon in Groningen woont, zegt hij. We lopen verder in de regen, groeten naar een gezin dat in hun huis zit en we worden prompt uitgenodigd om wat mee te drinken. We zitten er ruim een uur te kletsen over van alles in Cuba. We eten in het hotel en gaan dan op de geluiden van muziek af. We komen in een vrij klein kroegje waar een gezellige band muziek maakt. We praten met een meisje uit Nederland die alleen op reis is, en een Antwerps meisje met haar Cubaanse vriend. Ook hier wordt het een waar feest waar werkelijk niemand op zijn stoel of kruk blijft zitten en heerlijk aan het dansen is. Maakt niet uit met wie en hoe, als je maar danst. Zo gezellig weer blijven tot sluitingstijd.

Dag 15 zaterdag 3 oktober. Vandaag regent het weer dus de vraag is wat te doen. We gaan naar Castillo la Morro. Een heel oud fort hoog aan de rand van de baai van Santiago de Cuba. Behoorlijk oud natuurlijk, leuk om te bekijken. Hier wordt ook nog

heel vaak een kanon afgeschoten.

In de middag weer de historische stadsroute gewandeld. We zitten zelf op park Cespedes met ons hotel en hier is het huis met balkon waar Fidel zijn eerste

overwinningsspeech heeft gehouden.  ’s Avonds weer naar dezelfde bar met dezelfde band.

Dag 16 zondag 4 oktober.

Vandaag rijden we naar Baracoa. Een van de eerste steden van Cuba, en waar Columbus aan wal kwam zegt men. De weg ernaar toe is heel mooi, we rijden eerst langs

Guantanamo Bay en dan een stuk langs de kust, en het laatste stuk voert ons over hoge bergpassen. De weg zelf is verrassend goed . Baracoa is een heel leuke stad  met veel houten huizen geverfd in allerlei kleuren. We verkennen de stad en zoeken de Casa op die weer verrassend leuk is.

Dag 17 maandag 5 oktober.

Vandaag ziet het er een stuk zonniger uit. Volgens de mensen hier regent het hier best vaak. Gelukkig is de temperatuur wel altijd goed.

Vandaag gaan we op zoek naar de Rio Toa voor een boottochtje. Het is nogal wat zoekwerk maar we vinden het. Het tochtje stelt niet echt veel voor, maar onze gids verteld wat hij weet over het gebied. Daarna gaan we verder richting Moa, we rijden over de weg die we morgen ook moeten rijden en die is enorm slecht. Zo beleven we nog eens wat. Dit noemen ze bij ons geen weg, het zijn gewoon wat keien en zand, zo slecht dat het gewoon leuk is. Uiteindelijk komen we bij een piepklein strandde waar we even gaan zwemmen en daarna opdrogen en dezelfde weg weer terug naar Baracoa rijden.

Dag 18 dinsdag 18 oktober.

We staan bijtijds op want er gaan naar Guardalavaca, een plaatsje aan de kust waar we drie nachten gaan verblijven in een all inclusieve hotel.

Het eerste stuk van de rit van Baracoa naar Moa is bijzonder, het is een stuk vaN 65km en werkelijk niet een stuk van de weg is goed. We hobbelen van kuil naar gat en van hobbel naar kei. We doen over dit stukje wel drie uur, maar uiteindelijk is het gewoon leuk omdat het zo enorm slecht is. De kuilen zijn soms zo diep dat we alle kanten op stuiteren. De wegaanduidingen zijn weer echt Cubaans en mist een bord gewoon de helft maar ook dat overleven we, en ook dat een benzinepomp geen benzine heeft overleven we, gelukkig hebben we nog genoeg voor de volgende 75km waar de volgende pomp is. Dan als klap op de vuurpijl nog een stuk weg zoals het eerste stuk maar nu slaecht 25km. Maar uiteindelijk arriveren we in Brisas in Guardalavaca. Een super net hotel, de kamer is nog niet klaar dus moesten we anderhalf uur wachten, maar dat kan de pret niet drukken. Alles ziet er goed uit. We hebben wel gelijk een afspraak gemaakt om te kijken of we morgen kunnen duiken. Het hotel zit bijna vol met Engelsen en Duitsers. We eten van het lopend buffet, er is genoeg en dan zit er altijd wel iets bij wat lekker is. Na het eten geen gezellige Salsa muziek maar Engelse karaoke, jammer voor ons maar je kunt niet alles hebben.

Dag 19 woensdag 7 oktober.

Na het ontbijt lopen we naar het einde van het strand want daar zit de duikshop. We doen gelijk een opfriscursus. Bij Hans gaat het goed, daarna weer terug naar het hotel. De rest van de dag is voor een beetje zonnebaden en surfen.

Dag 20 donderdag 8 oktober.

Hans maakt vandaag 2 duiken. Verder op het strandde. Makkelijk het all in gebeuren voor een paar dagen, maar niet echt ons ding. Wat wel weer erg leuk is dat als we naar onze kamer lopen net een bandje allerlei Beatles muziek voor onze deur staat te spelen, en serveren er nog cocktails bij, heel gezellig. Na het eten zien we de band nogmaals optreden maar nu op het grote podium. Hierna volgt nog een optreden van een hele groep kunstzwemmers.

Dag 21 vrijdag 9 oktober. Vandaag vroeg uit de veren want we moeten veel kilometers afleggen want we gaan naar Santa Clara, bijna 700km dus best vet op

een dag. We zorgen dat om 7.00 uur alles in de auto ligt

en we uitgechecked zijn. De rit verloopt goed, een groot deel hebben we op de heenweg al gereden dus de knelpunten weten we al. In Camaguey tanken we en laten we een band verwisselen die heel langzaam leeg loopt. De rest van de reis verloopt ook vlot en om 16.00uur zijn we in ons hotel. Een leuk complex waar we nog even gezwommen hebben en lekker gegeten. Veel Nederlanders hier. In de loop van de avond ik aan de buikloop, volgens mij krijgt iedereen dat wel even die hier op vakantie is.

Dag 22 zaterdag 10 oktober.

Eerst naar de Plaza de Revolution om naar het standbeeld van Che te gaan kijken. Daarna in de auto op zoek naar de ontspoorde treinen en daarna weer terug naar het museum en mausoleum van Che. We hebben in de weken dat we hier in Cuba ook veel gehoord en gezien over de revolutie. Heel veel gaat nog over Fidel Castro en Che Guevara en Jose Marti, allemaal een stuk van de geschiedenis.

Dan via de autopista naar Havana. Bij aankomst komen we gelijk kan Plaza de Revolution, dus gelijk maar even kijken.

Eenmaal bij onze Casa moeten we wachten op de Casa en er gaat van alles mis, maar een telefoontje naar Arjo en uiteindelijk komt alles goed. De man van de andere Casa is erg aardig. We hebben de auto ingeleverd en hij bied aan om ons verder rond te rijden waar nodig. We hebben trouwens mijn a 3500km gereden. Onze Casa meneer wijst de weg naar een restaurantje, en daarna wandelen we langzaam weer terug.

Dag 23 zondag 11 oktober.

We wandelen naar een grotere weg. Hans heeft op internet een hop-on hop-off bus gevonden en stappen we in. Zo rijden we Havana rond in een dubbeldekker en kunnen dus uitstappen waar we willen. We stappen ook uit aan de Parkplaza en bewonderen nog een keer alle klassieke auto’s en het regeringsgebouw. We gaan zelf op zoek naar een sigarenfabriek en vinden de oude Paragas fabriek waar dus niets meer gebeurd, maar kopen wel vast kaartjes voor een bezoek voor de volgende dag aan de nieuwe fabriek. Dan gaan we op zoek naar de Granma de boot van Fidel, we bekijken gelijk het hele museum. We drinken wat in El Florida, en dan gaan we nog even op souvenierjacht.

Met de bus gaan we weer terug naar de Casa.

Onze Casaman wacht al op ons. Volgens Hans is er een honkbalwedstrijd, maar bij aankomst in het stadion blijkt dat dus van niet. We worden wel uitgenodigd bij vrienden van onze nieuwe vriend om wat te drinken. We zijn er een heel gezellig uurtje waar we weer veel over Cuba praten. We worden bij een leuk restaurant afgezet en daarna weer terug naar huis voor de laatste nacht in Cuba.

Dag 24 maandag 12 oktober.

In de ochtend brengt onze Casaman ons naar de Paragasfabriek voor een bezoek. We krijgen een rondleiding door de fabriek. Hierna gaan we nog met zijn drieën naar Havana este naar een playa om nog even te relaxen en te kletsen over Cuba. Om drie uur barst er een onweersbuis los en gaan we weer terug naar huis. Daar ruimen we de boel op, pakken onze koffers frissen ons op het gemak nog even op. We worden afgezet op het vliegveld voor de reis naar huis.

Dag 25 dinsdag 13 oktober.

De vlucht gaat goed de overstap in Parijs ook. Jammer alleen dat blijkt dat een van onze koffers kwijt is. Om 20.30uur zijn we thuis.

Een hele geslaagde vakantie die we zo weer over willen doen.

Met dank aan Arjo voor alle goede hulp en uitleg en het helpen plannen van alles.